BILLETSALG hverdage 12-16:00 Telefon 47 76 02 94
GJETHUSET • GJETHUSGADE 5, 3300 FREDERIKSVÆRK • TLF 40 70 50 30
CAFÉ og BILLETSALG: tirs-fre 12:00-16:00, lør 10:00-13:00 + ifb. med arrangementer
Into The West - Kunstudstilling

GJETHUSET PRÆSENTERER: 
GALLERIET: 
INTO THE WEST 
Malerier af Per Christoffersen
Periode: 3.juni – 6.august 
Fernisering: kl. 14.00 søndag d. 3.juni – Med foredrag fra  Norske Arne Martin Bøe, oversætter af bogen Crazy Horse

Fernisering af udstillingen "INTO THE WEST - malerier af Per Christoffersen"

Serien af malerier har Per Christoffersen malet siden han kom hjem fra en legat-rejse til det nordvestlige Amerika. Christoffersen havde ikke selv regnet med, at hans arbejde ville komme til at centrere sig om historiske forhold, men gennem de 6 uger han rejste rundt i disse områder, oplevede han det historiske som meget nærværende og det påvirkede ham på flere planer; ”jeg fornemmede nærmest nærværet af det tabte. Det kom tæt på mig. Jeg kunne nærmest mærke det; de frie folks skæbne, drabet på (anslået tal) 40 - 60.000.000 bisoner og de mange andre dyr, som var så talrige inden de indtrængende Europæere gjorde en ende på det” udtaler Per Christoffersen.
 
Christoffersen forstod også meget direkte, at det faktisk ikke er særlig lang tid siden, det skete. Han skulle blot 'spejle' hans egen alder (66 år) bagud i tid, for at være tilbage til der, hvor denne revolution fandt sted, og selv om mange vil mene at 66 år i sig selv er lang tid, kan han kun konstatere, at det er det kun for dem, der er unge. Tiden er, set i 'bakspejlet', meget kort. 
Det der skete, gjorde ham nysgerrig, og han begyndte at læse, mest de primære kilder; kendte høvdinges autobiografier, amerikanske love og forordninger vedr. Indianerne og hvad der skete på den baggrund. Læsningen tydeliggjorde for Christoffersen, hvad den mørke side af hans egen kultur - den europæiske - indeholder og den nye viden gav ny næring til hans kunstneriske arbejde. 
De mange malerier er derfor præget af det historiske. Christoffersen har arbejdet med temaet, så tidsperspektivet bliver bragt ind i billederne. 

Kl. 15    Foredrag. Norske Arne Martin Bøe, som har oversat bogen Crazy Horse - Lakotakrigeren og hans slægt fortæller om foredraget (på norsk) ;

Det er de tre brødrene fra Crazy Horse familien, som i bogen ”Crazy Horse – lakotakrigeren og hans slægt”  fortæller familiens egen historie om den ikoniske indianerkrigeren Crazy Horse, som sammen med Bill Matson, som har arbejdet tæt på familien siden 2001 for at hjælpe dem med at dele historien med resten af verden, og som har skrevet bogen på vegne af familien, som vil holde foredraget (Matson har også laget en dokumentarfilm serie i fire dele om Crazy Horse
 og familien). I foredraget vil han fortælle om Crazy Horse og familien, om lakotaerne generelt, og om bogen. Der være mulighed for publikum at stille spørsmål, og efter foredraget bliver der bogsalg og signering af bøger. Foredraget vil mest sandsynligt blive filmet, da det er planer om at lave en dokumentarfilm om familiens besøg i Skandinavien. Jeg tror at det hele varer ca 1 - 1 1/2 time. 

 Bogen er på bestselller-listen i USA, og aktuelt er det et par tv- og filmselskaber som er i forhandlinger om filmrettighederne til bogen. Bogen har vakt opsigt i USA, bl.a. fordi familien har holdt sig skjult siden efter slaget ved Little Bighorn i 1876, og helt frem til 2000-tallet, og der dukker derfor stadig flere nye og hidtil ukendte oplysninger i bogen (som bekendt blev Crazy Horse valgt at være den øverste leder for alle krigerne som deltog i slaget, da de besejrede George A. Custer, og påførte det amerikanske militær det største nederlaget nogensinde på amerikansk jord). Det meste af bogen handler om Crazy Horse, men den gir også et unikt indblik i lakotaernes (Sioux) liv, tro og kultur, og fortæller om nogle af de prøvelsene de har stået overfor som folk. Familien
 ønsker med bogen at rette op på myterne og løgnene som hersker om Crazy Horse (bl.a. fordi familien ikke har været brugt som kilder tidligere), og bevare historien for eftertiden. Bogen spænder i tid fra slutningen af 1700-tallet og frem til i dag.
Bookmark and Share
3. juni - 6. august 2018
Entré:
Gallerifløjen
Gratis entre