Info
 • Dato
  3.
  Marts
  2020
 • Tid
  18.55
 • Sted
  Gjethuset
 • Genre
  Foredrag

Foredrag: Det er bare en virus

Gjethuset og Aarhus Universitet præsenterer:

Det er bare en virus

Livestreamet foredrag: Virus er det mindste smitstof. Det er overalt, og det trænger ind i og udnytter levende celler til at formere sig. En del virus gør os syge. Hør om de vigtigste kendetegn for virus, og hør om hvordan virusforskerne må tænke for at bekæmpe dem.

Virus er det mindste smitstof. Udenfor vores celler er det blot er en livløs partikel, som er uden eget stofskifte og som ikke er i stand til at formere sig alene. Det er blot ”en pose af protein med noget genmateriale indeni”. Men indeni vores celler sker der noget. Dér overtager virus kontrollen af vores celler og laver tusinder af nye viruskopier.

Virus påvirker hele klodens økosystem: de inficerer alt – både mennesker, dyr, planter, svampe og bakterier.

Virus er overalt, og vi bliver alle udsat for en palet af dem igennem livet. Nogle virus er relativt fredelige, andre kan give alvorlige sygdomme – fra en almindelig forkølelse eller herpes til influenza, SARS, ebola, aids og mange andre. Nogle virus nedkæmpes af vores immunsystem, andre bliver kroniske og kan forårsage mangeartede problemer. Der findes også virus vi kan blive vaccineret mod eller behandlet for mens andre må vi bare prøve at undgå.

Men hvad er de for nogle, disse virus? Dem der rammer os mennesker, dem vi bør kende.
Hør om de vigtigste kendetegn for virus, hvordan de opfører sig, hvordan de ”tænker” og hvordan virusforskerne er nødt til at tænke og arbejde i kampen mod dem.

Om forskeren

Anders Fomsgaard, overlæge og leder af virusforskning og -udvikling ved Statens Serum Institut og adjungeret professor i infektionsmedicin ved Syddansk Universitet.

Efter virke som reservelæge på forskellige Københavnske hospitaler og afdelinger i 1980erne, har Anders Fomsgaard forsket bl.a. i Tyskland, USA, Frankrig og Danmark på Rigshospitalet og Københavns Universitet i virus- og bakterieinfektioner, immunitet og DNA-vacciner. Med over 200 publikationer i internationale videnskabelige tidskrifter, kapitler og patenter, samt uddannelse af forskere og studerende er Anders Fomsgaard en anerkendt international forsker i virus-genetik og immunitet.

Anders Fomsgaard er en ofte benyttet foredragsholder ved internationale konferencer, i europæiske ekspertpaneler samt som formidler af nye virustrusler til den danske befolkning.

Anders Fomsgaard arbejder med farlige eksotiske virus som ebola, lassa, sars, mers, fugleinfluenza etc. og har testet sine forsøgsvacciner mod hiv/aids på hospitaler i København og Vestafrika.

OBS

Foredraget er gratis, men kræver tilmelding. Du kan hente billetter gratis her på siden.
Eventet er populært, så meld gerne fra i god tid, hvis du bliver forhindret i at møde op.
Siddepladser uden nummer.