Info
 • Dato
  10.
  Marts
  2020
 • Tid
  18.55
 • Sted
  Gjethuset
 • Genre
  Foredrag

Foredrag: Fremtidens natur

Livestream: Fremtidens natur

Livestreamet foredrag: Få overblik over hvilke faktorer der bestemmer om der er høj eller lav biodiversitet i verdenen, og hør hvilken rolle klimaet og mennesket spiller. 

Jorden er en levende planet – fyldt med mange forskellige livsformer. Men dens varierede og rige biodiversitet er nu under pres. Vi hører dagligt om biodiversitetskrise, klimakrise og kollaps i bestanden af insekter. Ja, sågar bliver ordet ‘masseuddøen’ ofte bragt i spil. Som reaktion på alle kriserne er der nu en stigende interesse for bæredygtighed.

Professor i økologi Jens-Christian Svenning er centerleder for et stort internationalt forskningscenter med titlen ’Center for Biodiversitetsdynamik i en Verden under Forandring’. I foredraget vil du få et overblik over hvilke faktorer der bestemmer om der er høj eller lav biodiversitet i verden – og med eksempler fra Danmark. Hvilken rolle spiller klimaet – og hvilken rolle spiller mennesket?

Hør også om baggrunden for biodiversitetskrisen – hvor stærk den er, og hvad der styrer den. Hvordan står det til med de tropiske skove og savanner. Og hvad med den danske natur – og hvilken rolle spiller de fremmede arter som mårhund og vaskebjørn – og hvad med honningbien?

Du kommer også til at høre om koblingen mellem biodiversitetskrisen og klimakrisen – og hvordan biodiversiteten formentlig udvikler sig i fremtiden.
Endelig vil du høre hvad vi som samfund og som individer kan gøre for at sikre en rig biodiversitet for de kommende generationer


Om forskeren

Jens-Christian Svenning er forsker i makroøkologi og biogeografi med særligt fokus på planter, dyr og mennesker på tværs af kloden. Ud over sin grundlæggende nysgerrighed for naturen er Jens-Christian drevet af at finde løsninger på klima- og biodiversitetskriserne, og af at promovere en bæredygtig samfundsmæssig udvikling generelt.

Jens-Christian er uddannet biolog fra Aarhus Universitet i 1997. Nysgerrigheden for naturen blev bl.a. vagt da Jens-Christian under studiet gennem et år arbejdede som feltkoordinator på et stort skovopmålingsprojekt i Amazonskoven. Tilbage i Danmark opnåede han sin ph.d. grad i 1999 og derefter bosatte Jens-Christian og familien sig i to år i Panama hvor Jens-Christian forskede på Smithsonian Tropical Research Institution.

Jens-Christian Svenning er i dag professor i økologi på Aarhus Universitet og er centerleder for Center for Biodiversity Dynamics in a Changing World (BIOCHANGE). BIOCHANGE blev etableret i 2017 på baggrund af en stor personlig bevilling til Jens-Christian fra VILLUM FONDEN – en såkaldt VILLUM Investigator-bevilling på knap 40 millioner kroner.

Jens-Christian Svenning har modtaget flere forskellige priser, heriblandt Dronning Margrethe II’s Videnspris i 2016 og er desuden optaget i Kraks Blå bog fra 2013.

 

OBS

Foredraget er gratis, men kræver tilmelding. Du kan hente billetter gratis her på siden.
Eventet er populært, så meld gerne fra i god tid, hvis du bliver forhindret i at møde op.
Siddepladser uden nummer.