Info
 • Dato
  15.
  Maj
  2024
 • Tid
  19.00
 • Genre
  Foredrag
Unummererede siddepladser

Frederiksværkegnens Historiske Forening: Nordsjælland som motiv i billedkunsten

Nordsjælland som motiv i billedkunsten

Ida Lehrmann Madsen

Cand. Mag i kunsthistorie.

Få andre steder i Danmark er blevet gengivet så mange gange i billedkunsten som det er tilfældet med Nordsjælland. Vi kender alle til Skagensmalerne, men rent faktisk var det flere steder i Nordsjælland, at kunstnerne i første omgang rejste til og samlede sig i mindre og større fællesskaber og kunstnerkolonier.

Til dette foredrag går vi på opdagelse i nogle af de kunstnere som har malet forskellige områder i Nordsjælland fra midten af 1800-tallet og frem til begyndelsen af 1900. Med udgangspunkt i Halsnæs dykker vi ned i billedkunstnere som J.Th. Lundbye, P.C. Skovgaard, Sigurd Swane og L.A. Ring. Men vi kommer også til Hillerød, Gribskov og Hornbæk – sidstnævnte er især interessant, da det var her Danmarks første kunstnerkoloni blev etableret med bl.a. P.S. Krøyer, Holger Drachmann, Carl Bloch og senere Bertha Wegmann i front.

Foredraget bliver afholdt af cand.mag. i kunsthistorie Ida Lehrmann Madsen som i flere år har beskæftiget sig med emnet. Senest som medforfatter på udstillingen ’Kunstnerkolonierne Hornbæk & Arild’ på Nivaagaards Malerisamling i foråret 2023 og som forfatter på udgivelsen ’Malernes Nordsjælland’ udgivet af Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Billederne til venstre er øverst J. Th. Lundbye, Flyvesandsbakkerne i Tisvilde, 1838

og nederst P.C. Skovgaard, Tisvilde Hegn, 1849

Link til Idas hjemmeside https://idalm.dk/