Nuværende udstilling:

Paul Beckett – Maler 

22.september – 6.november 

Maleren Paul Beckett

Af museumsdirektør Andrea Rygg Karberg, Nivaagaard (tidligere bestyrelsesmedlem i Beckett-Fonden). 

Paul Beckett (1922-1994) var søn af en forretningsmand, men havde ikke selv nogen lyst til at gå i et sådant fodspor. Han fik sin uddannelse som kunstner på Bizzie Høyers tegneskole og på Kunst-akademiets malerskole under professorerne Aksel Jørgensen og Kræsten Iversen og dernæst under Elof Riisebye på Fresko-skolen som den sidste elev på denne skole. I 1950erne havde han sit atelier på Frederiksberg, hvor tidens kunstnere som f.eks. Wilhelm Freddie og Jørn Larsen kom på besøg, og hvor der var fester i tide og utide.

Paul Beckett udstillede nødigt, mens han levede, men han har efterladt sig en stor produktion af især tegninger og akvareller. Værkerne på papir var praktiske på de mange rejser, på cafe, i bussen og hvor som helst, han kom. Paul Beckett var en dygtig portrætmaler og landskabsmaler og solgte mange akvareller rundt omkring i verden. Hertil kommer talrige dyrestudier. Værkerne viser os en talentfuld kunstner med humor, menneskekundskab, et åbent, nysgerrigt blik og en kærlighed til livet – ikke mindst til hustruen Birte Beckett, som han skildrede igen og igen foruden sine mange selvportrætter. 

Birte og Paul Beckett flyttede til Sydspanien i 1962, hvor Paul boede til sin død. Han er begravet på Fundacion Valparaiso, det smukke kunstnerrefugium, som parret indrettede et godt stenkast fra deres hjem i Mojacar. Allerede i 1951-52 var Paul Beckett på rundrejse i Spanien med Akademiet (hvorfra han gik hjem til fods med kunstnervennen Jørn Larsen), og en stor del af hans produktion består af spanske motiver som eksempelvis hans tyrefægtningsbilleder. 

Birte og Paul Beckett rejste utroligt meget, hele Middelhavet rundt foruden Grønland, Island, Skot-land, Indien, Bali, Kenya, Madagascar, Mexico, Chile, Peru og meget mere. For Pauls vedkommende altid bevæbnet med papir og tegneredskaber. Mange af rejsemålene hang sammen med parrets store interesse for arkæologi, som de blandt andet udøvede, da de i 15 år arbejdede på udgravninger tæt på Granada i Spanien. 

Maleren Paul Beckett var meget optaget af freskomaleriet, som kunstnerisk udtryksform.

Fresker var det billedsprog, der stod Paul Beckett nærmest og han fandt en slags indre balance i de mange processer, der er forbundet med freskomaleriet. Fordybelsen var Paul Becketts solskinsdage og denne fordybelse er en stor del af udstillingen i Gjethuset.

Udstillingen er også en kunsthistorisk beretning om en kunstnerisk udtryksform, der stort set er forsvundet.  Paul Beckett begyndte på akademiets freskoskole i 1954 og arbejdede med fresker indtil afdelingen lukkede. En stor del af freskerne på udstillingen er, foruden at være en smuk fastholdelse af et øjeblik af en fortælling, der er kunstnerens, også en slags kulturhistorisk mindesmærke fra en tid og en epoke på det kongelige kunstakademi; der var engang en freskoskole – og hvad der er tilbage befinder sig på udstillingen i Gjethuset.


Kommende udstillinger: 

21.-22.november 

AFLYST:  KUNSTNERNES EGET JULEMARKED

17.1 – 4.6

GRÆNSELØS

13.6-23.7

ANNE BRODERSEN

19.9- 29.10

SÆRSYN & TVÆRSYN

 

 

 

 

 

 

Blomsterudstilling 

NB. Udstillingen er udsat på ubestemt tid pga. den nuværende situation med Covid-19.

Gjethuset springer ud med blomsterudstilling

Gjethuset søger lokale blomster-kunstnere i Halsnæs. 

Gjethuset hylder blomsterne. Sol og mildere vejr betyder blomster i vejkanten, i haven, på marken og på spisebordet. Man bliver jo bare glad af blomster. Så enkelt er det! Derfor åbner Gjethuset 3. maj udstillingen “Blomster” hvor en gruppe kunstnere udstiller blomstermotiver i olie, akryl, akvarel og bemalede kakler. Og som noget helt unikt kan borgere fra Halsnæs få egne udvalgte blomsterbilleder udstillet på samme udstilling.

“Vi bliver jo ganske enkelt glade at se på blomster, derfor vil de altid være i kunsten – så selvfølgelig skal de da have deres helt egen særudstilling.” siger Ulrik Münster-Swendsen.

En bugnende blomsterbuket siger mere end 1000 ord

Blomster har været en vigtig del af stilleben-traditionen i flere hundrede år. Blomster formidler det smukke, det skønne og det skrøbelige. Hver en blomst sit symbol. En lilje har siden middelalderen været symbolet på det rene sind, mens visne blomster skulle minde os om, at livet ikke varer evigt.
På Gjethusets forårsudstilling danser en sand buket af farver, følsomhed, stemninger, humor og erotik på lærreder og kakler. Det sørger tre etablerede kunstnere for: Anne-Birthe Weinreich, Hundested og Johannes Møller, Lynæs samt Aino Møller fra Djursland – og måske skal dine malerier også med?
Få dine malerier med på udstilling
Har du en kunstner gemt i maven, så giver forårsudstilingen i Gjethuset dig nemlig en helt unik mulighed for at få dine malerier op at hænge side om side med kunstnernes værker. Eneste krav er, at motivet skal være blomster eller blomsterrelateret.
Fristen for at indsende et billede af dit maleri er 15. april 2020.

“Vi synes, at det kunne give frisk pust, hvis vi gav borgerne mulighed for at deltage i udstillingen. Vi håber at rigtig mange har lyst til at sende deres egne værker ind, så vi kan få en så broget og smuk buket som muligt”, siger Ulrik Münster-Swendsen. “Det de tre udstillende kunstnere, som udvælger blandt de indsendte malerier, som kommer med.”
Selvom billedkunstneren Johannes E. Møller er mest kendt for sine maritime malerier, har han også andre kort i ærmet. “Der findes næsten ikke noget andet motiv der i den grad kan få mine pensler til at danse. Når jeg sidder over for en smuk buket med mine malergrejer, oplever jeg blomsterne som budbringere fra en anden verden. Som en eller anden en gang har sagt, guderne og englene smiler til os gennem blomsterne”
Johannes E. Møller udstiller lette blomsterstudier i akvarel, og malerier der tager udgangspunkt i digte og sangtekster om blomster – ofte med en lettere erotisk overtone.
I Gjethuset kan man også opleve Aino Møller. Aino er uddannet fra Århus Kunstakademi og er i dag maler og keramiker og har udstillet bredt og udført udsmykning til institutioner og private.
Endelig udstiller også den lokale kunstner Anne-Birthe Weinreich malerier i akryl og olie. Anne-Birthe Weinreich har flere udstillinger i både ind- og udland bag sig, og er en meget kendt lokal blomstermaler, også kendt som blomsterheksen.