GRÆNSELØS 

Periode: 16.juli – 24.oktober 2021

Industrimuseet Frederiks Værk åbner den 16.juli kl.14 udstillingen Grænseløs Påvirkning – Dansk bygningskultur gennem århundreder. Udstillingen er skabt i tæt samarbejde med Museum Sønderjylland. 

Hvad er egentlig dansk, og hvad forstår vi ved danskhed? Vi tillader os at vende denne diskussion på hovedet med udstillingen Grænseløs Påvirkning. Med eksempler i bygningskulturen vises, at det vi opfatter som dansk ikke kunne eksistere uden kontakt med og påvirkning fra udlandet.

Det danske er måske heller ikke helt så dansk, som vi ofte forestiller os. Den grænseløse påvirkning har aldrig respekteret nationale grænser, og det, vi betragter som dansk, er næsten uden undtagelse påvirket af det store udland og har fjernere rødder, end man skulle tro – uden at det gør os mindre danske.

Den udenlandske påvirkning kan aflæses overalt i vores landskaber, byer og bygninger, men ofte tænker vi ikke over det. Den bygningskultur, der er opstået fra de tidligste huse og bygninger, vi kender, tilbage fra stenalderen og helt frem til i dag, er ikke formet og udviklet i et lukket rum, men i en evig dialog med omverdenen.

Er der overhovedet noget, der ikke er set før?

Udstillingen belyser fem fremtrædende, meget varierede og overraskende eksempler på den udenlandske indflydelse. For eksempel bliver publikum taget med på en rejse gennem lande og tid, for at se, hvordan noget så dansk som mursten fandt vej til Danmark.

Grænseløs Påvirkning er en billedrig udstilling, som skal opleves – en sanselig fortælling, som skal få publikum til at reflektere over emnet. ”Hvorfor ser mange danske haver ud, som de gør? Hvorfor kan man i Danmark se tempelgavle og søjler på den ene bygningsfacade efter den anden? Hvorfor begyndte danske arkitekter at tegne huse i stål, glas og beton, og hvilken påvirkning har industrien på bygningskulturen? Det er nogle af de spørgsmål, udstillingen belyser.

Det går ikke kun en vej – Danmark har også bidraget til udlandet

Udstillingen giver også et kort, flygtigt blik på nogle af de danske bidrag til bygningskultur og arkitektur ude i verden – både i

form af de store danske broer, skabt gennem en stor del af 1900-tallet af danske ingeniør- og entreprenørvirksomheder

og i form af nogle få, markante nedslag som Jørn Utzons operahus i Sydney, Johan von Spreckelsens Triumfbue i Paris, Henning Larsens udenrigsministerium i Riyadh og Bjarke Ingels’ Via 57 West på Manhattan.

Kommende udstillinger: 

27.-28.11 KUNSTNERNES EGET JULEMARKED 

FORVENTES I 2022 (datoerne er vejledende og der skal tages højde for ændringer):

26.1-25.3 : MARIE VISTI (Fotoudstilling)

9.4- 6.5 : PÅ TVÆRS

– Keramiker Lisbeth Voigt Durand

Keramiker Gurli Elbækgaard

Grafiker Birgitte Thorlacius

Væver Gudrun Pagter

2.7 – 12.8 REFINE

20.8-30.9: HENRIK SAXGREN ( FOTOUDSTILLING FRA GRØNLAND)

15.10 – 11.11 ANNE BRODERSEN

 

 

Blomsterudstilling 

NB. Udstillingen er udsat på ubestemt tid pga. den nuværende situation med Covid-19.

Gjethuset springer ud med blomsterudstilling

Gjethuset søger lokale blomster-kunstnere i Halsnæs. 

Gjethuset hylder blomsterne. Sol og mildere vejr betyder blomster i vejkanten, i haven, på marken og på spisebordet. Man bliver jo bare glad af blomster. Så enkelt er det! Derfor åbner Gjethuset 3. maj udstillingen “Blomster” hvor en gruppe kunstnere udstiller blomstermotiver i olie, akryl, akvarel og bemalede kakler. Og som noget helt unikt kan borgere fra Halsnæs få egne udvalgte blomsterbilleder udstillet på samme udstilling.

“Vi bliver jo ganske enkelt glade at se på blomster, derfor vil de altid være i kunsten – så selvfølgelig skal de da have deres helt egen særudstilling.” siger Ulrik Münster-Swendsen.

En bugnende blomsterbuket siger mere end 1000 ord

Blomster har været en vigtig del af stilleben-traditionen i flere hundrede år. Blomster formidler det smukke, det skønne og det skrøbelige. Hver en blomst sit symbol. En lilje har siden middelalderen været symbolet på det rene sind, mens visne blomster skulle minde os om, at livet ikke varer evigt.
På Gjethusets forårsudstilling danser en sand buket af farver, følsomhed, stemninger, humor og erotik på lærreder og kakler. Det sørger tre etablerede kunstnere for: Anne-Birthe Weinreich, Hundested og Johannes Møller, Lynæs samt Aino Møller fra Djursland – og måske skal dine malerier også med?
Få dine malerier med på udstilling
Har du en kunstner gemt i maven, så giver forårsudstilingen i Gjethuset dig nemlig en helt unik mulighed for at få dine malerier op at hænge side om side med kunstnernes værker. Eneste krav er, at motivet skal være blomster eller blomsterrelateret.
Fristen for at indsende et billede af dit maleri er 15. april 2020.

“Vi synes, at det kunne give frisk pust, hvis vi gav borgerne mulighed for at deltage i udstillingen. Vi håber at rigtig mange har lyst til at sende deres egne værker ind, så vi kan få en så broget og smuk buket som muligt”, siger Ulrik Münster-Swendsen. “Det de tre udstillende kunstnere, som udvælger blandt de indsendte malerier, som kommer med.”
Selvom billedkunstneren Johannes E. Møller er mest kendt for sine maritime malerier, har han også andre kort i ærmet. “Der findes næsten ikke noget andet motiv der i den grad kan få mine pensler til at danse. Når jeg sidder over for en smuk buket med mine malergrejer, oplever jeg blomsterne som budbringere fra en anden verden. Som en eller anden en gang har sagt, guderne og englene smiler til os gennem blomsterne”
Johannes E. Møller udstiller lette blomsterstudier i akvarel, og malerier der tager udgangspunkt i digte og sangtekster om blomster – ofte med en lettere erotisk overtone.
I Gjethuset kan man også opleve Aino Møller. Aino er uddannet fra Århus Kunstakademi og er i dag maler og keramiker og har udstillet bredt og udført udsmykning til institutioner og private.
Endelig udstiller også den lokale kunstner Anne-Birthe Weinreich malerier i akryl og olie. Anne-Birthe Weinreich har flere udstillinger i både ind- og udland bag sig, og er en meget kendt lokal blomstermaler, også kendt som blomsterheksen.